Nemcsak a gyümölcsösökben szükséges a rendszeres metszés, hanem a díszkertben is, hiszen ezzel új, fiatal hajtások nevelésére serkentjük a díszcserjéket, miközben méretüket is korlátozzuk, és serkentjük a virágképzést. A növények metszése során eltávolítjuk a sérült, beteg ágrészeket, ritkítjuk, szellősebbé tesszük az ágrendszert, amellyel számos betegség kialakulását előzhetjük meg. Nemcsak az a fontos, hogy kis sebzéssel metszünk, hanem az is, hogy hol vágjunk.

Mindig a végálló rügy felett kb. fél cm-rel, úgy, hogy a metszéslap lehetőleg ne legyen vízszintes

és lepereghessen róla a nedvesség és a por.

 A dísznövények metszésének idejét és módját leginkább a virágzásuk határozza meg.

Az első a legegyszerűbb csoport: a nyári orgona, kékszakáll, mályvacserje,, hóbogyó, orbáncfű fajták, mert az évi hajtásokon, nyáron kezdenek virágozni. Tehát rügyfakadás előtt metszhetjük, ráadásul jól viselik a drasztikus visszavágást. Idetartozik még a boglárkacserje is, viszont ez nem tűri a visszavágást, csak ritkítani szabad az elszáradt ágakból, illetve a gyökérsarjakból.

A második csoportba tartoznak azok cserjék, melyek az előző évi vesszőkön meglevő virágrügyből kora tavasszal nyílnak sokszor lombfakadás előtt: téli jázmin, aranyvessző, barkafűz, stb. Ezek esetében meg kell várnunk az elvirágzást és rögtön utána metszhetünk. Ide tartozik a jezsamen és a gyöngyvirágcserje is, de ezeket óvatosanalakítsuk. A rózsaloncot is csak a tömeges elvirágzása ( kb. május) után csipkedjük meg, ha kell, ilyenkor tél végén csak az elöregedett ágrészeket talaj felett 5-7 cm-el  távolítsuk el.

A harmadik csoport metszésével nagyon kell vigyázni, mert az egyéves vesszők csúcsán levő vegyes rügyekből nyitnak virágot. Ilyenek: az orgona, bangita, mahónia, bazsarózsa, havas-szépe, stb. Egy tavaszi „csipkedéssel” éppen a virágok özönétől fosztanánk meg magunkat. Inkább csak az elszáradt részeket távolítsuk el, illetve később az elnyílt virágokat. Ha muszáj alakítani, vagy „visszafogni” a bokrot, akkor egy váltócsapos metszéssel kompromisszumot köthetünk és akár még nagyobb virágbugákat is eredményezhet. Kívánom leljék örömüket kertjükben:

Hozzászólások

hozzászólás