HAT MEGYÉBEN NINCS KÖZFINANSZÍROZOTT FOGORVOSI ÜGYELET

0
685

Hat megyében nincsen 24 órás, közfinanszírozásból fenntartott fogászati ügyelet – írta a Népszava. Az érintett megyékben él az ország ötöde.

Erről a Magyar Orvosi Kamara alelnöke számolt be. Nagy Ákos szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozási listáján nem szerepel tb-szerződött fogászati ügyelet az alábbi megyékben: Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Veszprém. Nagy Ákos szerint azonban annak sem sokkal könnyebb, akit más megyében ér a váratlan fogfájás. Az ügyeletet az alapellátás részeként az önkormányzatoknak kellene megszervezniük, a biztosító olyan kevés pénzt fizet a feladatra,

hogy abból szinte lehetetlen megoldani a

problémát. A körülbelül 1400 forintos óradíjból kellene finanszírozni a fogászati anyagot, az orvos és az asszisztencia bérét, a takarítást, és az egyéb rezsiköltségeket. Ennyiből nem lehet fenntartani ezt az ellátást, ezért aztán országosan alig van 24 órában működő fogászati ügyelet, ahol pedig van, ott az önkormányzat mélyen a zsebébe nyúl. Egy előírás szerint fenntartott fogorvosi ügyelet egy megyei jogú városban évente legalább 50 millió forintba kerül, aminek költségeit – miután a biztosítótól kapott összeg a felét sem teszi ki a ráfordításoknak – az önkormányzatok lennének kénytelenek fedezni, ám ez túl nagy terhet ró rájuk, így szabadulnának a feladattól.

Hozzászólások

hozzászólás

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here