ÚJABB NYUGDÍJ KORHATÁR EMELÉS JÖN

0
283

ÚJABB NYUGDÍJ KORHATÁR

2022. január 1-én ismét jön a nyugdíjkorhatár emelés, így az már 65 év lesz az 1957-ben születetteknél.

Ki jogosult a teljes öregségi nyugdíjra?

A teljes öregségi nyugdíjra az jogosult, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, legalább 20 év szolgálati időt szerzett és biztosítással járó jogviszonyban sem belföldön, sem külföldön nem áll.

Ki jogosult öregségi résznyugdíjra?

Öregségi résznyugdíjra jogosult az a személy, aki húsz év szolgálati idővel nem rendelkezik, de legalább tizenöt év szolgálati időt szerzett, a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és biztosítással járó jogviszonyban sem belföldön, sem külföldön nem áll.

Miért szükséges a nyugdíjkorhatár eme-

lés? A 2014 óta zajló fokozatos korhatáremelés alapján az egyes születési évjáratok küszöbértékei évről-évre sávosan emelkedtek. A nyugdíjba vonulás feltétele: január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév;

1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap;

1953-ban született, a betöltött 63. életév;

1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap;

1955-ben született, a betöltött 64. életév;

1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap;

1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

A nyugdíj az éppen aktív munkavállalók járulékaiból kerül finanszírozásra, így amíg elegendő aktív korú van, addig a befizetések eltartják az idős embereket. Ezzel szemben, ha fogy az aktív korúak száma, esetleg sokan inkább külföldön vállalnak munkát, akkor a rendszer fenntarthatatlanná válik.Magyarországon a nyugdíjasok aránya évről évre nagyobb lesz, míg a munkaképes fiatalok száma jóval kevesebb, ezért az állam a nyugdíjkorhatár növelésével reagál az elöre-gedő társadalom jelentette gazdasági kihívásokra.

Férfiak nyugdíjkorhatára

A férfiak nyugdíjkorhatára 65 év. Többször is felmerült a férfiak korkedvezményes nyugdíjazásának lehetősége, de ez nem valósult meg, annak ellenére sem, hogy a férfiak több mint 40 %-a nem éri meg a nyugdíjazását.

Nők nyugdíjkorhatára

A nők nyugdíjkorhatára szintén 65 év, azonban esetükben az öregségi nyugdíjba vonulás

már 40 év szolgálati idő után is megtörténhet.

Hozzászólások

hozzászólás

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here