MOK: BELEFULLADNAK A BETEGEKBE A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYOK

0
217

?A számok meredeken emelkednek, a járvány tombol. Napi 178 halott, az heti ezer ? egy falunyi – akkor, ha a számuk nem emelkedik tovább. De fog. 565 lélegeztetett beteg az legalább másfélszer, inkább kétszer annyi súlyos állapotú beteget jelent, aki már intenzív ellátásra szorulna – ha lenne számára hely? – írja a Magyar Orvosi Kamara a honlapján.

Azt is írják, hogy a diagnosztizált új fertőzöttek több, mint egytizede kórházi felvételre szorul ? azaz sokkal több fertőzött lehet, pedig már most óriási a teher a kórházakon és a mentőszolgálatokon.

?Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe az sürgősségi osztályok, újabb és újabb osztályokat alakítanak át és nyitnak meg a COVID ellátáshoz, ide szemészeket, urológusokat, sebészeket és ezen osztályok nővéreit átvezényelve? – mondják.

Nem csak a sürgősségi osztályok, de az intenzív osztályok (ITO) is folyamatosan telítődnek, hiába nyitnak egyre többet. A Magyar Orvosi Kamara szerint ugyanakkor ez nem nagy meglepetés, ugyanis a lelassuló oltáskampányon kívül nem történt érdemi megelőző intézkedés. A MOK szerint pedig az intenzív osztályok egy ponton túl racionálisan nem bővíthetők tovább. ?A most kijött miniszteri rendelet 20 intenzív ágyra 1 szakorvost (őszintén reméljük, aneszt-ito szakorvost), egy orvost (bármilyet?!) és 5 nővért ír elő minimumfeltételként. ?Mindez a szakmai standardok, előírások súlyos felhígítását jelenti, valódi intenzív ápolás helyett megfeszített rohanást. A szakma véleménye szerint pedig a magas halálozás nem a gépek, nem az orvosok, hanem a nővérek, szakdolgozók hiányával magyarázható.? A MOK azt is felrótta, hogy mindebből szinte semmi nem hallatszik ki az egészségügy falain kívülre, ezért az emberek nem vesznek tudomást a járványról, és például maszk nélkül járnak focimeccsre.

?Van valami súlyosan disszonáns abban, ha valaki otthonától távolra vezényelve, megkérdőjelezhető körülmények között elhelyezve napi 12-24 órákat megfeszítve dolgozik a betegek ellátásán, miközben mások korlátozásoktól mentesen járnak tömegesen szórakozni, kikapcsolódni – potenciálisan fertőzni és megfertőződni? – fogalmaznak.

A MOK azt javasolja, hogy legyen kötelező a maszk minden zárt közösségi térben. Szüntessék be a tömegrendezvényeket. támogassák a távmunkát, és egyénileg távolságtartás,  kézmosás!                                           444.hu

Hozzászólások

hozzászólás

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here