CIGÁNY TEHETSÉGKUTATÓ LESZ

...

ÉRTESÍTÉS SZÚNYOGGYÉRÍTÉSRŐL

...

CSŐTÖRÉSEK RONGÁLJÁK AZ UTAKAT

...

ELHAGYOTT ORSZÁG

...

SZÉPEN BESZÉLTEK A GIMNAZISTÁK

...

60 éves a hartai tánccsoport

...

CSÖKKENT A CUKORBEVITEL

...

MAGYARORSZÁG EGYETLEN FÉNYTORNYA – FÉNYTELEN

...

MEGÁLLT AZ IDŐ KALOCSÁN

...

NÖVEKVŐ KENYÉR ÁRAK

...

LAKTANYA HELYETT – SZELLEMTANYA

...

Jubileumi alkotótábor Ordason

...

VASKOS TÖRTÉNETI KÖNYV DUNAPATAJRÓL

...

TÜNTETÉS A KALOCSAI KÓRHÁZÉRT!

...

KALOCSA-KECSKEMÉTI FŐEGYHÁZMEGYEI VÁLTOZÁSOK

...

Örökös ökoiskola lett a géderlaki

...

Rendvédelmi drón beszerzését támogatják

...

Lezajlott a hagyományos nagytalálkozó

...

Kirchheimben jártak a gimisek

...

TÉRHATÁS

...

Elkerülő út– ideiglenes megoldás?

...

ÜZEMANYAGÁR-VÁLTOZÁS – 01.25-TŐL

...

VOLT EGY KIS BAJSÁG

...

BRAZIL JIU JITSU

...

RALI

...

Életpálya tervezés gimiseknek

...

AMI SOK AZ SOKK!

...

HAMUS KÖZLEMÉNY

...

KSH; 13,7%-KAL NŐTTEK AZ ÁRAK

...

ASZTALITENISZ

...

LEZAJLOTT AZ ORDASI ALKOTÓTÁBOR

...

KÁBELFEKTETÉSI ANOMÁLIÁK

...

AKTÍVAK A CIGLÉDI ÚTI KARATÉKÁK

...

KIÁLLÍTÁSOK A VÁROSBAN

...

NEGYEDSZÁZADOS JUBILEUM

...

HAGYOMÁNYŐRZŐ TÁBOR

...

ELISMERÉSEK PEGADÓDUSNAP ALKALMÁBÓL

...

AZ „ÉV TANÁRA” LETT VILLÁNYI ESZTER

...

CIVILEK SEGÍTSÉGÉVEL FOGTÁK EL A RABLÓT

...

ÁTADTÁK A KUNSZT JÓZSEF-DÍJAKAT

...

TURISZTIKAI SZEZON

...

EZÜSTÖS DÓZSÁSOK

...

VIDÉKI TURIZMUS FEJLESZTÉSE PÁLYÁZAT

...

ÚJ PÁLYÁZATI LEHETŐSÉG

...

GIGANTIKUS ÉVES HIÁNY

...

ÁRROBBANÁS JÖHET A SERTÉSHÚSOK PIACÁN

...

ÉLETVITEL PROJEKTNAPOK A GIMIBEN

...

SZÜRETI FELVONULÁS DUNAPATAJON

...

A TESTEDZÉS GÁTOLHATJA A DAGANAT NÖVEKEDÉSÉT

...

ÚJABB NYUGDÍJ KORHATÁR EMELÉS JÖN

...

SZIG-GÓLYAHÉT

...

ELFELEJTETTEK TÁJÉKOZTATNI

...

KEMÉNY MONDATOK CSERHALMITÓL

...

DRÓNOKAT NYERTEK A BELVÁROSIAK

...

FÉMSZOBROK ÉS FESTMÉNYEK

...

ASZTALITENISZ

...

MÁRIA MENNYBEVÉTELE

...

FOGYASZTÓVÉDELEM

...

FALUNAP GÉDERLAKON

...

A MÁRIAPÓCSI KERESZT KALOCSÁN

...

MEGRONGÁLTÁK A KÖZÖSSÉGI HÁZAT

...

GERILLA TÁBOR A VAJASON

...

SZÉKELYKERESZTÚRI VÁROSNAPOK

...

FORGALMI REND VÁLTOZÁS

...

BRONZÉREM RÓNAI SÁNDOR EMLÉK-TORNÁN BAJÁN!

...

ASZTALITENISZ

...

LETETTÉK AZ ÚJ DUNA-HÍD ALAPKÖVÉT

...

NYÁRI DIÁKMUNKA PROGRAM

...

TÁNCOS TANÉVZÁRÓ

...

ÚTFELÚJÍTÁSOK

...

ALKOTÓTÁBOR ORDASON

...

SZELIDI-TÓ FUTÁS – 2020

...

EVEZÉS

...

JÓT TESZ A SZÍVNEK A CSOKOLÁDÉ

...

KÖZZÉTETTÉK A FELVÉTELI PONTHATÁROKAT

...

ELISMERÉSEK A PEDAGÓGUSNAP ALKALMÁBÓL

...
LAKTANYA HELYETT – SZELLEMTANYA

Létezik Kalocsa szívében egy önálló, jobb sorsa érdemes városrész, ami üresen áll.

A kihasználatlan terület, korábbi lakó-, közösségi-, és gazdasági épületeket, betonozott hatalmas tereket, fákkal övezett füves területeket, szebb napokat látott sportpályát-, és gazdasági épületeket rejt magában.  A foktői úton található volt honvédségi laktanya épületegyüttes, lassan már 25 éve várja a hasznosítására vonatkozó elképzelések megvalósulását. Az utóbbi években, egy többezer főt magába fogadó – a Paks II. atomerőmű építkezéséhez kapcsolódó – munkásszállás kialakításával hitegették a kalocsaiakat, melynek ellentmond, hogy Pakson, egy zöldmezős beruházásban, négyezer fő befogadására alkalmas munkásszálló építkezésébe fogtak pár héttel

ezelőtt.  Mivel úgy tűnik, hogy a politikusoknak jelenleg nem sikerül a terület hasznosítására értelmezhető terveket kidolgozni, ezért a Békés Kalocsáért Egyesület keretében működő; Civil Kerekasztal szakemberei vizsgálták meg a korábbi laktanya jövőbeni hasznosításának lehetséges módozatait.

Elsőként a más városokban megvalósult területfejlesztések állhatnak előttünk követendő példaként, hogy ott vajon mit is tudtak kezdeni a korábbi laktanya épületekkel.

Orosházán önkormányzati működtetésben egy panziót- és kalandparkot alakítottak ki a kalocsaihoz hasonlóan hátrahagyott honvédségi épületekből.

A kiskunhalasi laktanya egy részéből börtön lett, illetve a Covid járvány ideje alatt egy mobil konténeres járványkórház kialakítására is sor került a területen. Kecskeméten, az egykori Rudolf laktanya területén többek között egy új családsegítő- és gyermekjóléti központot alakítottak ki. A projekt egy sikeres pályázatnak köszönhetően több mint 508 millió forint felhasználásával valósult meg. A családsegítő- és gyermekjóléti központ után a következő nagy beruházás, a Kada Elek Szakiskolának helyet adó hat épület rekonstrukciója, melynek munkálatai 2022 tavaszán kezdődtek meg. A laktanya egyéb épületei szórakozási lehetőségeknek is helyet adnak majd, magánbefektetők közreműködésével. Mint látható a korábbi laktanya épületek hasznosításának módja elég széleskörű lehet. Ha erre van valódi akarat és fenntartható hasznosítási ötlet, akkor már hazai-, vagy közvetlen uniós támogatási forrásokat is hozzá lehet rendelni a megvalósításukhoz.                      

A civilek már korábban is javasolták, hogy a foktői úti laktanya, korábban sportpályaként használt, Vajas melletti és a főszékesegyházra néző területét szerezze meg az önkormányzat és azt ajánlja ki befektetőknek egy wellness- és konferencia szálloda megépítésére. Sajnos azonban még ennek az épületet nem tartalmazó területnek a tulajdonszerzését sem sikerült elérnie az önkormányzatnak. A belső nagy területek épületei alkalmasak lehetnek újabb lakóövezetek, olcsóbb szálláshelyek, közösségi terek, pénzért szolgáltatott szociális ellátórendszerek kialakítására és működteté-sére. A területen a fiataloknak is kialakítható lenne egy olyan minőségi szórakoztató centrum, mely bowlingozással, biliárdozással és egyéb játékokkal segítené a közösségek építését. A laktanya hátsó, vasúthoz közeli területein újabb épületeket lehetne felújítani – inkubátorház kialakításának szándékával, alacsony bérleti díj alkalmazásával – az induló-, vagy kisvállalkozásoknak. A terület olyan nagy, hogy akár egy kutatás-fejlesztési tevékenység indítására, vagy innovációs technológiai park létesítésére is alkalmas lenne, de mint a közelmúlt eseményei megmutatták egy alternatív oktatási módot alkalmazó alap- és középfokú iskola elindítására is volna igény. A lehetőségek sora végtelen. Eddig úgy tűnik, hogy csak a civileknek van koncepciója és akarata ennek a városrésznek a fejlesztésére, oly módon, hogy abból minden városlakó is profitálhasson.

Háttér: Eddig a „kormányszínű” helyi önkormányzatoknak nem sikerült a belváros jelentős részét elfoglaló, állami tulajdonban lévő területre önkormányzati tulajdonjogot bejegyeztetnie. Csak a korábbi, dr. Bálint József vezette, civil- és baloldali összefogás tagjai által alkotott önkormányzat tudta tulajdonhoz juttatnia a várost, azzal a céllal, hogy oda kiköltöztesse a „Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. – „Kommunális Üzem” irodáit- és kiszolgáló üzemegységeit. Ehhez pályázati támogatást is sikerült elnyerniük még 2017-ben. Ugyancsak a pályázat részeként újult meg az a hat darab, egyenként 150-200 m2-es, az induló-, és kisvállalkozásoknak, inkubátor jelleggel segítséget nyújtó telephely is, melyekre vonatkozóan csak most van folyamatban a pályázati eljárás lebonyolítása. A felújított ingatlanegyüttes használatba vétele hatalmas késésben van, hiszen azt már több mint másfél évvel ezelőtt átadták, de – ki tudja miért – még most is üresen áll.                         Péjó Zoltán

Hozzászólások

hozzászólás