OTT ROHAD A MAGYAR ZÖLDSÉG ÉS A GYÜMÖLCS A FÖLDEKEN

0
206
Fresh potato lying on the ground, good harvest and organic food

Özönlik az országba az import zöldség és gyümölcs, a magyar földek roskadoznak a termények alatt, de vagy nincs aki betakarítsa őket, vagy nem éri meg rászánni az időt, energiát és pénzt, ugyanis a felvásárlói árak gyakran még a költségeket sem fedezik. Hatalmas bajok vannak az ágazatban, most például a burgonya van soron. Ha így megy tovább, végleg leáldozhat a magyar krumplinak, osztották meg az aggodalmaikat szakértők a VII. Kiskunhalasi Burgonyanapokon.

A termesztők szerint valami baj van a magyar termeléssel, hiszen tonnaszámra érkezik az import egyes fajtákból, itthon pedig a földeken rohad el a termény ? olvasható a HelloVidék oldalán. Minden terméknél ez van, óriási az árrés amit alkalmaznak itthon, ez így nem működőképes. A 3-3,5-es szorzó egy nonszensz. A szétszabdalt, egymás árai alá bármikor bemenő, a többiekkel nem együttműködő gazdatársadalmat simán lehet szivatni addig amíg tényleg tönkre nem mennek? osztották meg gondolataikat a termelők.

Így történt ez a szőlőnél is: a boltokban már 1200 forintért kapható az olasz import, míg a magyar termelőktől fel sem vásárolták a szőlőjüket, zöldszüretre kényszerültek sokan.

Nem jobb a helyzet a magyar burgonyával sem.

Vészesen lecsökkent Magyarországon a burgonya termőterülete az utóbbi években.

Ahogy a termesztő látja;

Növényes Nagy László agrármérnök és növényorvos szerint, nevetségesen olcsón vették a szőlőt, 80 Ft-ért kilóját, ezért nem érdemes foglalkozni vele, ahogy lassan nem is marad ember a mezőgazdaságban, sem termelő, sem a terméket leszedő napszámos.

A szakember úgy látja, hogy lassan elöregszik és kihal az a nemzedék, amelyik még szívvel-lélekkel csinálta ezt a munkát, mert meg sem fordult a fejében, hogy veszni hagyja a föld kincseit. Ott van például a hevesi Nagyréde, a rendszerváltás környékén még a málnából élt az egész település, most meg nincs ember, aki foglalkozzon vele, a nagy hűtőházuk görög málnával van tele. Divatok vannak, felkapnak növényeket, aztán ejtik, mert rájönnek, mégsem fenékig tejföl a termesztésük, Ilyen most például a homoktövis.

Hozzászólások

hozzászólás

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here