TURIZMUS ? BELFÖLDI VENDÉGEKKEL

0
279

A világjárványnak köszönhetően, az idei esztendőben az utazni szándékozók elsősorban a belföldi látnivalókra és szálláshelyekre összpontosítanak. Ezért nem mindegy, hogy az egyes települések és az ott található turisztikai attrakciók milyen állapotban várják a látogatókat. Az elmondható, hogy az elmúlt egy-két évben jelentős fejlesztések valósultak meg térségünkben. A Szelidi-tó körül mind a kiszolgáló létesítmények, mind pedig a szállás- és vendéglátóhelyek tekintetében folyamatos megújulás tapasztalható. Új látogatóközpont fogadja a turistákat a hajósi Pincefaluban is, melynek köszönhetően szakemberek igazítják útnak a borkóstolásra, pincelátogatásra vágyókat. Több település is színvonalas zarándokszállással várja az átutazókat. Dusnokon és Kalocsán csónakbérlés, illetve kisebb rendezvények megszervezésére is alkalmas vízparti épületek létesültek a vízi sportok szerelmeseinek.   

 

Az érseki városban sajnos erre a felívelő időszakra sem sikerült a Szentháromság teret rendbe rakni, amelyen jelenleg még autóval sem lehet áthajtani, nemhogy gyönyörködni, valamiféle egységes megjelenésben. A teret továbbra is ember magasságú árkok szabdalják. Az is kérdés, hogy az önkormányzat által a Viski Károly Múzeumból elbocsátot hét ember hiányában hogyan lesz megoldható a délutáni, hétvégi időszakban is a Városi Galéria, a Városi Képtár (volt Zsinagóga) illetve a Schöffer Miklós Gyűjtemény folyamatos nyitva tartása. A bátyai Chili-Trade Kft. által üzemeltetett ?Paprika Vonat?, mely jelenleg is szállítana kiránduló csoportokat, osztály-kirándulásokon városunkba érkező diákokat, a Sétáló utcából való kitiltás, illetve a tér megközelíthetetlensége miatt, nem tudja biztosítani ezt a fajta szolgáltatást. A főtéren található Látogatóközpont, Paprika Múzeum, Várostörténeti és Borászati kiállítás, a munkálatok miatt, előreláthatóan július végéig megközelíthetetlen. Jó hír, hogy bakodpusztai Lovascentrum júniustól már fogadja a látványos programok iránt érdeklődő vendégeket. Sajnos a hajóval érkező külföldi turisták száma előreláthatóan csak jövőre érheti el a korábbi években megszokott beutazói létszámot. Nagy hiányossága Kalocsának, hogy csak nagyon kevés minőségi szálláshelyet tud nyújtani a turistáknak. Ennek a helyzetnek a javítására szükséges, hogy a kalocsai önkormányzat megszerezze a jelenleg állami tulajdonban lévő, volt foktői úti laktanya sportpálya részét, hogy azt ki tudja ajánlani befektetőknek szálloda építésre, vagy Ő maga keressen pályázati forrást a beruházás megvalósítására. A megvalósítandó szállodának természetesen konferencia-szervezési-, illetve wellness szolgáltatásokat is nyújtania kell a jövőben, hogy az valóban vonzó legyen mindenki számára. A helyszín, a Vajas közelségével és a Főszékesegyház panorámájával minden bizonnyal jó alapot ad a rentábilis működtetésre.  

Szükséges és fontos, hogy frekventált helyeken pl. Kalocsán, a Sétáló utcában, vagy Szelíden a Szittyó téren, Turisztikai Info Pontok működjenek, melyben nyelveket beszélő fiatalok, vagy nyugdíjasok informálhatnák a turistákat, a helyi- és térségbeli látnivalókról, éttermek elérhetőségéről, nyitvatartásáról, megközelíthetőségéről, hiszen tudvalevő, hogy a vendégek a szálláshely 30-50 km-es körzetében tesznek kirándulásokat.

Fontos, hogy a turisztikai ágazatban tevékenykedő vállalkozások és az önkormányzatok között az eddigieknél gyakoribbak legyenek az egyeztetések, hiszen a programok szervezése okán egymásra utaltak az egyes szereplők. Csak ez a fajta összefogás eredményezheti azt, hogy az idelátogatók jól érezzék magukat, jó hírét vigyék térségünknek, mely által tovább növelhetik eredményességüket a turizmusban érintett vállalkozások, intézmények is.                                                       Péjó Zoltán       

Hozzászólások

hozzászólás

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here