ELHAGYOTT ORSZÁG

...

SZÉPEN BESZÉLTEK A GIMNAZISTÁK

...

60 éves a hartai tánccsoport

...

CSÖKKENT A CUKORBEVITEL

...

MAGYARORSZÁG EGYETLEN FÉNYTORNYA – FÉNYTELEN

...

MEGÁLLT AZ IDŐ KALOCSÁN

...

NÖVEKVŐ KENYÉR ÁRAK

...

LAKTANYA HELYETT – SZELLEMTANYA

...

Jubileumi alkotótábor Ordason

...

VASKOS TÖRTÉNETI KÖNYV DUNAPATAJRÓL

...

TÜNTETÉS A KALOCSAI KÓRHÁZÉRT!

...

KALOCSA-KECSKEMÉTI FŐEGYHÁZMEGYEI VÁLTOZÁSOK

...

Örökös ökoiskola lett a géderlaki

...

Rendvédelmi drón beszerzését támogatják

...

Lezajlott a hagyományos nagytalálkozó

...

Kirchheimben jártak a gimisek

...

TÉRHATÁS

...

Elkerülő út– ideiglenes megoldás?

...

ÜZEMANYAGÁR-VÁLTOZÁS – 01.25-TŐL

...

VOLT EGY KIS BAJSÁG

...

BRAZIL JIU JITSU

...

RALI

...

Életpálya tervezés gimiseknek

...

AMI SOK AZ SOKK!

...

HAMUS KÖZLEMÉNY

...

KSH; 13,7%-KAL NŐTTEK AZ ÁRAK

...

ASZTALITENISZ

...

LEZAJLOTT AZ ORDASI ALKOTÓTÁBOR

...

KÁBELFEKTETÉSI ANOMÁLIÁK

...

AKTÍVAK A CIGLÉDI ÚTI KARATÉKÁK

...

KIÁLLÍTÁSOK A VÁROSBAN

...

NEGYEDSZÁZADOS JUBILEUM

...

HAGYOMÁNYŐRZŐ TÁBOR

...

ELISMERÉSEK PEGADÓDUSNAP ALKALMÁBÓL

...

AZ „ÉV TANÁRA” LETT VILLÁNYI ESZTER

...

CIVILEK SEGÍTSÉGÉVEL FOGTÁK EL A RABLÓT

...

ÁTADTÁK A KUNSZT JÓZSEF-DÍJAKAT

...

TURISZTIKAI SZEZON

...

EZÜSTÖS DÓZSÁSOK

...

VIDÉKI TURIZMUS FEJLESZTÉSE PÁLYÁZAT

...

ÚJ PÁLYÁZATI LEHETŐSÉG

...

GIGANTIKUS ÉVES HIÁNY

...

ÁRROBBANÁS JÖHET A SERTÉSHÚSOK PIACÁN

...

ÉLETVITEL PROJEKTNAPOK A GIMIBEN

...

SZÜRETI FELVONULÁS DUNAPATAJON

...

A TESTEDZÉS GÁTOLHATJA A DAGANAT NÖVEKEDÉSÉT

...

ÚJABB NYUGDÍJ KORHATÁR EMELÉS JÖN

...

SZIG-GÓLYAHÉT

...

ELFELEJTETTEK TÁJÉKOZTATNI

...

KEMÉNY MONDATOK CSERHALMITÓL

...

DRÓNOKAT NYERTEK A BELVÁROSIAK

...

FÉMSZOBROK ÉS FESTMÉNYEK

...

ASZTALITENISZ

...

MÁRIA MENNYBEVÉTELE

...

FOGYASZTÓVÉDELEM

...

FALUNAP GÉDERLAKON

...

A MÁRIAPÓCSI KERESZT KALOCSÁN

...

MEGRONGÁLTÁK A KÖZÖSSÉGI HÁZAT

...

GERILLA TÁBOR A VAJASON

...

SZÉKELYKERESZTÚRI VÁROSNAPOK

...

FORGALMI REND VÁLTOZÁS

...

BRONZÉREM RÓNAI SÁNDOR EMLÉK-TORNÁN BAJÁN!

...

ASZTALITENISZ

...

LETETTÉK AZ ÚJ DUNA-HÍD ALAPKÖVÉT

...

NYÁRI DIÁKMUNKA PROGRAM

...

TÁNCOS TANÉVZÁRÓ

...

ÚTFELÚJÍTÁSOK

...

ALKOTÓTÁBOR ORDASON

...

SZELIDI-TÓ FUTÁS – 2020

...

EVEZÉS

...

JÓT TESZ A SZÍVNEK A CSOKOLÁDÉ

...

KÖZZÉTETTÉK A FELVÉTELI PONTHATÁROKAT

...

ELISMERÉSEK A PEDAGÓGUSNAP ALKALMÁBÓL

...
TURIZMUS ? BELFÖLDI VENDÉGEKKEL

A világjárványnak köszönhetően, az idei esztendőben az utazni szándékozók elsősorban a belföldi látnivalókra és szálláshelyekre összpontosítanak. Ezért nem mindegy, hogy az egyes települések és az ott található turisztikai attrakciók milyen állapotban várják a látogatókat. Az elmondható, hogy az elmúlt egy-két évben jelentős fejlesztések valósultak meg térségünkben. A Szelidi-tó körül mind a kiszolgáló létesítmények, mind pedig a szállás- és vendéglátóhelyek tekintetében folyamatos megújulás tapasztalható. Új látogatóközpont fogadja a turistákat a hajósi Pincefaluban is, melynek köszönhetően szakemberek igazítják útnak a borkóstolásra, pincelátogatásra vágyókat. Több település is színvonalas zarándokszállással várja az átutazókat. Dusnokon és Kalocsán csónakbérlés, illetve kisebb rendezvények megszervezésére is alkalmas vízparti épületek létesültek a vízi sportok szerelmeseinek.   

 

Az érseki városban sajnos erre a felívelő időszakra sem sikerült a Szentháromság teret rendbe rakni, amelyen jelenleg még autóval sem lehet áthajtani, nemhogy gyönyörködni, valamiféle egységes megjelenésben. A teret továbbra is ember magasságú árkok szabdalják. Az is kérdés, hogy az önkormányzat által a Viski Károly Múzeumból elbocsátot hét ember hiányában hogyan lesz megoldható a délutáni, hétvégi időszakban is a Városi Galéria, a Városi Képtár (volt Zsinagóga) illetve a Schöffer Miklós Gyűjtemény folyamatos nyitva tartása. A bátyai Chili-Trade Kft. által üzemeltetett ?Paprika Vonat?, mely jelenleg is szállítana kiránduló csoportokat, osztály-kirándulásokon városunkba érkező diákokat, a Sétáló utcából való kitiltás, illetve a tér megközelíthetetlensége miatt, nem tudja biztosítani ezt a fajta szolgáltatást. A főtéren található Látogatóközpont, Paprika Múzeum, Várostörténeti és Borászati kiállítás, a munkálatok miatt, előreláthatóan július végéig megközelíthetetlen. Jó hír, hogy bakodpusztai Lovascentrum júniustól már fogadja a látványos programok iránt érdeklődő vendégeket. Sajnos a hajóval érkező külföldi turisták száma előreláthatóan csak jövőre érheti el a korábbi években megszokott beutazói létszámot. Nagy hiányossága Kalocsának, hogy csak nagyon kevés minőségi szálláshelyet tud nyújtani a turistáknak. Ennek a helyzetnek a javítására szükséges, hogy a kalocsai önkormányzat megszerezze a jelenleg állami tulajdonban lévő, volt foktői úti laktanya sportpálya részét, hogy azt ki tudja ajánlani befektetőknek szálloda építésre, vagy Ő maga keressen pályázati forrást a beruházás megvalósítására. A megvalósítandó szállodának természetesen konferencia-szervezési-, illetve wellness szolgáltatásokat is nyújtania kell a jövőben, hogy az valóban vonzó legyen mindenki számára. A helyszín, a Vajas közelségével és a Főszékesegyház panorámájával minden bizonnyal jó alapot ad a rentábilis működtetésre.  

Szükséges és fontos, hogy frekventált helyeken pl. Kalocsán, a Sétáló utcában, vagy Szelíden a Szittyó téren, Turisztikai Info Pontok működjenek, melyben nyelveket beszélő fiatalok, vagy nyugdíjasok informálhatnák a turistákat, a helyi- és térségbeli látnivalókról, éttermek elérhetőségéről, nyitvatartásáról, megközelíthetőségéről, hiszen tudvalevő, hogy a vendégek a szálláshely 30-50 km-es körzetében tesznek kirándulásokat.

Fontos, hogy a turisztikai ágazatban tevékenykedő vállalkozások és az önkormányzatok között az eddigieknél gyakoribbak legyenek az egyeztetések, hiszen a programok szervezése okán egymásra utaltak az egyes szereplők. Csak ez a fajta összefogás eredményezheti azt, hogy az idelátogatók jól érezzék magukat, jó hírét vigyék térségünknek, mely által tovább növelhetik eredményességüket a turizmusban érintett vállalkozások, intézmények is.                                                       Péjó Zoltán       

Hozzászólások

hozzászólás