Tájékoztató a Paksi Atomerőmű üzemi eseményeiről
2018. január 19. – A 4. blokk normál üzeme alatt a biztonsági hűtővíz rendszer egyik tolózára meghibásodott, emiatt a fő keringető szivattyú közbenső hűtőrendszerének egyik hőcserélőjét nem lehetett megfelelő mennyiségű hűtővízzel ellátni. A karban-tartó személyzet a meghibásodott tolózárat kicserélte, ezt követően a megfelelő működését próbával igazolták.
2018. január 22. – A 3. blokk normál működése közben üzem közbeni karbantartást végeztek. A 400 kV-os alállomáson egy vonali szakaszoló működtetése közben blokk-szintű villamos védelmi működés történt. Ezt követően tápvízellátási zavar lépett fel, amelynek hatására a gőzfejlesztők szintje csökkenni kezdett. Az esemény következtében reaktorvédelmi működés történt, és az egyik biztonsági rendszerhez tartozó dízel-generátor elindult. A hatból öt gőzfejlesztőbe hidegvíz-beadás történt. A személyzet a vonatkozó előírásoknak megfelelően az üzemzavart elhárította, és a blokk állapotát stabilizálta.      2018. február 26. – A 2. blokki főjavítása során az egyik üzemzavari villamos betáplálást biztosító dízelgenerátor üzemképtelenné vált. A hiba oka az egyik hőmérsékletmérő földzárlata és feltételezhető egyéb rejtett hiba volt, amelyek együttes eredményeként indokolatlan védelmi jel alakult ki. A hőmérőkör csatlakozójának lehúzása után a hiba-jelzések megszűntek. A földzárlatos hőmérőt a karbantartó személyzet egy más típusú hőmérővel helyettesítette. A dízelgenerátor működőképességét indítási próbával sikeresen igazolták.
Elkezdődött a főjavítás a 3.blokkon 2018. május 1-jén 01:43-kor az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 3.blokkját leállították és kezdetét vette annak tervezett főjavítása.

Hozzászólások

hozzászólás