ROSSZAT TESZ AZ EMBEREKNEK A FACEBOOK NAPI HASZNÁLATA.

0
2057

Ezt a napokban maguk a Facebook kutatói jelentették be egy blogposztban. David Ginsberg, a Facebook kutatási igazgatója, és a Facebooknál kutató szociálpszichológus, Moira Burke közös cikkükben arról írtak, hogy igen, a Facebook káros lehet a felhasználók mentális egészségére.

Nem most derült ki

Ginsberg és Burke bejelentése csak annyiban volt forradalmi, hogy először ismerte el ezt valaki a Facebook részéről.

Legutóbb 2017 elején jelent meg az American Journal of Epidemiology című szaklapban egy kutatás, ami a közérzetünk és a Facebookon eltöltött idő kapcsolatát vizsgálta. A kutatók azt találták, hogy valaki minél több időt tölt a közösségi oldalon, annál boldogtalanabb. Ráadásul az is kiderült, hogy ez az egyre több Facebookon töltött idő jellemzően éppen azoknak a személyes interakcióknak a  rovására jöhetett össze, melyek amúgy sokat tesznek hozzá a jóérzetünkhöz.

A Koppenhágai Egyetem kutatói azt találták, hogy már egy kis Facebook-szünet is képes javítani az emberek érzelmi állapotát és élettel való elégedettségét, különösképpen azoknál, akik leginkább csak szörfölni szoktak a Facebookon, és kevésbé beszélnek ott másokkal. A Current Opinion in Psychiatry című lapban 2016-ban jelent meg egy tanulmány, ami szerint a Facebook használata iriggyé és depresszióssá tehet.

Egy 2013-as kutatás szerint a Facebook használatának következtében romolhat a fiatal felnőttek szubjektív közérzete.

Több kutatás is kitér arra, hogy a problémák részben abból fakadnak, ahogy ismerőseink végtelenül ömlő posztjait görgetjük, közben elkerülhetetlenül összevetjük a szemünk elé kerülő élethelyzeteket saját életünkkel. És mivel a Facebookon (vagy mondjuk az Instagramon) a felhasználók többsége jellemzően boldog, jól megélt pillanatokat oszt meg magáról, ha sorozatban szembesülünk ilyenekkel, könnyen magányosabbnak, elégedetlenebbnek érezhetjük magunkat.

A magányosság tapasztalása amúgy is kulcsfontosságú kérdés: egy idén nyáron készült kutatás szerint a közösségi oldalak használatától a fiatal felnőttek hajlamosabbak magukat egyedül érezni.

Hozzászólások

hozzászólás

SHARE
Previous articleSZÓTÁRBAN A SVÁB SZAVAK
Next articleKatolikus

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here