Tippek a műanyag hulladék csökkentéséhez

Használjunk vászonzacskót és vászonszatyrot a műanyag helyett! Szerencsére egyre több terméket megtalálhatunk kimérve is. Gabonaféléket, magokat és egyéb száraz árut vegyünk kimérve, saját dobozban / vászonzacskóban.

Ha valamit nem kapunk meg kimérve, válasszunk olyan változatot, ami papír/üveg/fém csomagolásban van, ezek jobban újrahaznosíthatók.

A nasik különösen sok műanyag csomagolással járnak, süssünk inkább egy finom kekszet! PET palackos ásványvíz és üdítők helyett igyunk csapvizet, teát, szörpöt – saját kulacsban magunkkal is vihetjük!

Mondjunk nemet a műanyag szívószálra! Hagyjuk el, vagy ha nagyon ragaszkodunk hozzá, szerezzünk be fém vagy papír változatot. Folpack helyett ételcsomagolásra, tál fedésére, vagy akár tészta pihentetésére is lehet használni méhviaszos kendőt.

Kerüljük a mikroműanyag gyöngyöket a kozmetikumokban! Főleg bőrradírokban alkalmazzák, válasszunk inkább természetes változatot. Eldobható borotva helyett használjunk cserélhető fejest, vagy epilátort.

Fogkeféből szintén lehet már kapni cserélhető fejest, de akár természetes alapanyagú, komposztálható változatot is.

Az eldobható tisztasági és egészségügyi betétek helyett, használjunk mosható változatot, vagy intimkelyhet.

Nyáron a kerti főzések alkalmával az eldobható étkészletet kerüljük- ha nincs más megoldás, lehet találni lebomló változatot az interneten, de még jobb, ha inkább a mosogatás mellett voksolunk. Ha ruhát vásárolunk, kerüljük a műszálas anyagokat, a mosásuk során is mikroműanyagokkal szennyezzük a vizet. A hagyományos mosogatószivacs helyett használhatunk fa mosogatókefét, luffa szivacsot, mosható szivacsot, de készül olyan műanyag is, ami gyári hulladékból és PET palackból készül, így valamivel zöldebb a hagyományosnál.

A gyerekjátékok zöme műanyag és nem igazán bírják a strapát, könnyen törnek, Keressünk inkább fa játékokat, időtállóbbak is.

Ahelyett, hogy műanyag kukazsákot vennénk, vegyünk lebomlót.

Egy kis ecettel (pl. vízkőoldásra, öblítéshez) és szódabikarbónával (pl. súroláshoz, zsíroldáshoz) sok felesleges tisztítószert ki lehet váltani -na meg sok műanyag flakont is meg lehet spórolni.

Hozzászólások

hozzászólás