Bevezetik az azonnali fizetési rendszert.

Banki átutalások esetében jelenleg hétköznap reggel fél nyolc és este fél hat között összesen 10 elszámolási ciklusban történik a bankok közötti átutalások jóváírása. Ez azonban 2019-től megváltozik és a magyar bankrendszer bevezeti azonnali fizetési rendszert – írja az Index.

Ennek lényege:

– Jövő év júliustól elindul az azonnali utalási rendszer, amelyben 10 millió forint alatti belföldi forint átutalások 5 másodperc alatt megérkeznek.

– A szolgáltatás 7/24-es rendszerű, tehát az év bármely napján, és az éjszaka indított átutalások is 5 másodperc alatt teljesülnek.

– Nem csak bankszámlaszámra lehet majd

utalni. Ha szeretnénk, hozzárendelhetjük a telefonszámunkat, email címünket, valamit adószámunkat másodlagos azonosítóként a bankszámlaszámunkhoz.

– Új funkcióként megjelenik a fizetési kérelem fogalma, amellyel egyszerűbbé válik többek között a megosztott fizetés.

Az azonnali fizetési rendszer viszont egy teljesen új informatikai rendszeren megvalósított gyors pénzforgalmi megoldás lesz, ahol a tranzakciókat öt másodperc alatt teljesítik. A rendszer az év összes napján, a nap minden órájában rendelkezésre áll. Az azonnali fizetés a forint számláról forintban utalt, 10 millió forint alatti összegekre vonatkozik, ez minden banknál így lesz. Ezen felül azonban egyes bankok egymással megállapodást kötve a 10 milliós értékhatár fölé is mehetnek.

Az öt másodperc akkor indul, amikor hitelesítettük az utalást, tehát nem számít bele, amíg megadjuk az utalás adatait vagy megvárjuk az SMS-ben küldött egyszer használatos jelszó megérkeztét.

Bevezetik a fizetési kérelem funkciót is, ami újdonság lesz a hazai banki környezetben, erre eddig még csak erőtlen egyedi megoldások születtek. Az azonnali fizetéssel megérkező új fizetési kérelem funkcióval lehetővé válik az, hogy egy tranzakció megadásával pénzt kérjünk attól, akinek ismerjük valamely banknál megadott másodlagos azaonosítóját.

Mindez megnyitja a lehetőséget arra is, hogy vásárláskor az eladó kezdeményezze a fizetést, például a fodrász a telefonos előjegyzéskor leolvasott telefonszámra fizetési kérést indítson, ha kész a frizura. Amelyet aztán a a telefonunkon egy gombnyomással jóváhagyhatunk.

Hozzászólások

hozzászólás