Ezek a megbetegedések az immunrendszer érésének sajátos módját is jelentik.

Az iskolakezdés stresszt jelent a gyermekek szervezetének és a közösségbe kerüléssel megnő a fertőzéses megbetegedésekre való fogékonyságuk – mondta a Cseh Áron, a Semmelweis Egyetem I-es számú Gyermekgyógyászati Klinikájának adjunktusa.

A gyermekorvos szerint a pedagógusok azzal tehetnek sokat, ha a szünetekben gyakran szabad levegőre viszik a gyerekeket, az osztálytermeket pedig rendszeresen szellőztetik. A szülők pedig az egészséges életmód és étkezés biztosításával tehetnek a legtöbbet gyermekük immunrendszerének erősítéséért – tette hozzá.

Egyúttal szólt arról is, hogy a D-vitamin pótlá-

sát már az őszi időszakban érdemes elkezdeni.

https://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1611/20161106betegsegek-amelyeket-konnyen-osszeszedhet-a.jpg?w=1263&h=842

Cseh Áron felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyerekek gyakori fertőzéses eredetű felső légúti megbetegedése egyáltalán nem jelent kórós állapotot, ha más komolyabb tünet nem kapcsolódik hozzá. Példaként említette, hogy az óvodáskorúak esetében az évi 10-12 “lázas epizód” teljesen normálisnak tekinthető, egyúttal ezek a megbetegedések az immunrendszer érésének sajátos módját is jelentik.

Kóros tüneteknek azt kell tekinteni a gyermekorvos szerint, amikor például a gyerek súlygyarapodása, idegrendszerének fejlődése elmarad a kortársaiétól. Ezek az immunzavarok azonban nagyon ritkák – mondta.

Légúti fertőzések gyakorisága

Kisgyermekeknél (1-5 év) évente akár 10 megbetegedés

Óvodás gyermekeknél évente akár 15 megbetegedés

Nagyobb gyermekenél (6-12 év) évente 5-8 megbetegedés

A fertőzések két csúcspontja ismert:

6-12 hónap közötti életkor, illetve az első kapcsolatfelvétel más gyerekekkel (óvoda, iskola)

Hozzászólások

hozzászólás