Még az elmúlt év decemberében közmeghallgatásra várta az érdeklődőket a kalocsai önkormányzat. A meghívásnak mintegy tízen tettek eleget, ami elszomorító tény. Elsőként Kanyó Péter firtatta a közvilágítással kapcsolatos ledes megoldási lehetőségeket, továbbá az uszodai termálvíz hasznosításának kérdéskörét. Dr. Bálint József válaszában elmondta, hogy az uszodai termálvíz utánpótlás érdekében továbbra is azon vannak, hogy a jelenlegi vízvételi mélység helyett, 1000 méter alá tudjanak fúrni, mely reményeik szerint meghozza azt az eredményt, hogy 60 fok feletti termálvíz válhasson hasznosíthatóvá.

Ezt követően újabb lakossági kérdésekre válaszolva a polgármester kijelentette, hogy a közterületen lévő fák jelentős része elöregedett, melyeket folyamatosan kívánnak cserélni. A kórházi étkeztetés kiszervezése nem a város, hanem az önálló intézmény vezetésének döntése volt. A Bajáról történő szállítási költség nem biztos, hogy javít a gazdaságossági szempontokon. A város első embere a sérült utcanév táblák felmérésére utasítást adott, a a cseréjükről intézkedni fognak. Varga János részéről felajánlás érkezett egy szabadalmaztatott paprikaszedő gép gyártásának lehetőségére, míg Kardos János a mezőgazdasági haszonállat tartás helyi- és országos szabályzásának anomáliáit firtatta. A jegyző válaszában elmondta, hogy állatkifutót jelenleg nem lehet lakókörnyezetben elhelyezni, de várják a minisztérium állásfoglalását. 

Illés György arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon a városlakók meg tudják-e valaha -látványtervek segítségével-ismerni, hogy a felújítás alatt lévő Szentháromság tér, hogy is fog kinézni végleges formájában, vagy ebbe a városlakóknak egyáltalán nincs beleszólása? Azt is szerette volna megtudni, hogy a térről felszedett kockaköveket hova és milyen jogon szállították el, amikor az a város tulajdona? Az is kérdésként merült fel Illés részéről, hogy van-e rálátása a városnak a régészeti feltárásokra és az ott megtalált tárgyak sorsára? A felszólaló annak a véleményének is hangot adott, hogy a tervezett új Duna-hídról levezető elkerülő út, pont ezen feladatát nem fogja ellátni, ha az Bátya irányában vezetődik ki az 51-es útra. A polgármester válaszában elmondta, hogy a felszedett kockaköveket a parkgondozó területére kellet volna raklapokon beszállítani, de ez nem történt meg. A régészeti feltárásokat az Érsekség önállóan végzi. Az elkerülő út a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Intézmény hatáskörébe tartozik, de igyekeznek felvetni a polgármesterek tanácskozásán is felmerült problémát. PZ

Hozzászólások

hozzászólás