Kalocsán egyre komolyabb problémákat okoz a Főszékesegyház körüli utcákban való közlekedés.
Esős időben, amikor mindenki autóba ül és azzal próbálja megközelíteni az oktatási intézményeket; úgymint a Dózsa György Szakgimnázium, Nagyasszonyunk Katolikus Iskola és Óvoda, Kunszt Óvoda, akkor a Főszékesegyház mögötti balra, vagy jobbra kanyarodás nehézségekbe ütközik. 

A forgalom ekkor az Ecetgyár utca, ill. a Szent István út kereszteződésében lévő körforgóig, ill. a másik irányban a Martinovics utcáig torlódik vissza. Hasonló a helyzet a Martinovics utca, Kossuth Lajos utca és a Kunszt utca (Sportcsarnok) közötti szakaszán, ahol komoly torlódásra számíthat iskolakezdési időszakban a közlekedő. Ezekbe az intézményekbe több mint 1500 diáknak, ill. óvodásnak, továbbá közel kétszáz pedagógusnak kell bejutnia reggelente, majd délután onnan haza. (A délután folyamán időben jobban eloszlik a közlekedők száma, ekkor kevesebb probléma észlelhető)
A gondok akkor kezdődtek, amikor a Kunszt utca, ill. Asztrik tér egyirányúsítása megtörtént. A Katolikus Iskola előtt 2-3 rendőr igyekszik segíteni az autósok haladását. 

A nyár vége óta újabb nehézségekkel is szembe kell nézniük a közlekedőknek, miszerint az Kunszt utcában és az Asztrik téren ugyan a gépjárműveknek egyirányú a forgalom, a kerékpárosoknak viszont engedélyezték a kétirányú közlekedést is. Most, akik eddig a Hotel előtt lerakva autójukat gyalog közelítették meg az iskolákat már ezt sem tehetik meg, hiszen az ottani parkolókat is lezárták, burkolatukat felszedték.

Korábban voltak elképzelések arra vonatkozóan, hogy a régészeti ásatások érinthetik majd a Főszékesegyház és a Barokk Kávézó közötti útszakaszt is. Dr. Bálint József kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy ez nincs napirenden, mivel ezt az útszakaszt nem lehet jelenleg kiváltani. Ennek következményei egy mezővárosi (falusi) közlekedés-szerkezetű város esetében, mint Kalocsa is, komoly közlekedési nehézségeket generálna. Sajnálatos módon azonban a Főszékesegyház melletti járdát már elbontották. Megoldást jelenthet a fenti problémákra – a komoly társadalmi egyeztetéseken túl – az, ha pl. a majdan elkészülő Szentháromság teret, a reggeli; 7 és 8 óra közötti idősávban megnyitnák a közlekedésnek, így a gyerekeket szállító személyautóknak nem kell köröket írniuk az említett útszakaszokon. Az egyirányú utcák újbóli kétirányúsítása is javulást hozhat a közlekedési problémákra. Péjó Zoltán

Hozzászólások

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikkEGYHÁZI HÍREK
Következő cikkASZTALITENISZ