KARÁCSONY BÉKÉJE

0
943
www.allwallpapersfree.org

A legfőbb karácsonyi kívánság az, hogy legyen béke a földön.

A betlehemi mezőn az angyalok ezzel a karácsonyi énekkel dicsérik Isten: “Dicsőség a magasságban Istennek és békesség a földön a jóakaratú embereknek”.

Jézus Krisztus megszületésével, az Istent e mennyben megillető fényözön a földön is láthatóvá lett. Ha pedig, Isten dicsősége a földön megjelenik, az ember és Isten közötti szakadék már nem létezik, béke van ember és Isten közt. Ez lehetővé teszi az emberek közötti békességet, mert csak az Atyától elszakadt ember képtelen a békére. Amint az ember ki tud békülni Istennel, azon nyomban magával is ki tud békülni és embertársával is.

Adventben és karácsonykor érdemes Szt. Lukács evangéliumát fellapozni, mert ő egész hosszan ír Jézus születéséről és annak előzményeiről.

Szt. Lukács egész biztos, hogy szándékosan köti össze az Úr Jézus születését, Augusztusz császárral, aki elrendelte a népszámlálást. Augusztusz, – kortársai feljegyzései szerint – volt, a Római Birodalom nagy békét hozó császára, aki megteremtette a világbékét. Szt Lukács evangéliumában Jézust mutatja be, mint a béke hírnökét, aki valóban békességgel tölti el az emberiséget, mert amikor az Úr Betlehemben megszületett, maguk Isten angyalai hirdettek békét az emberiségnek. Ennek oka pedig az, hogy tudjuk, hogy Isten szeret minket. Hogy Isten emberré lett értünk, arra segít minket, hogy igent mondjunk önmagunkra és felfedezzük isteni méltóságunkat. Így aztán, a másik ember sem ellenség többé, mert mindenkinek isteni méltósága van. Igyekszem karácsonykor ezt a békét keresni magamban, mert arra gondolok, hogy bennem is meg akar születni az Úr Jézus.

Ha magamba tekintek, nem csupán a magam bajaiba, sérüléseibe, illúzióiba, szétesettségembe, problémáimba ütközöm. Érzem, hogy legalább ilyenkor bennem is a béke szigete van, mert maga Krisztus lakik bennem. Békés gondolatok támadnak a béke ezen megtapasztalásából barátaim és híveim felé. Itt felháborító gondolatoknak és ellenségeskedésnek nincs már helye többé.

A béke számomra nem parancs, hogy mindenkivel türelmes legyek. A béke sokkal inkább, belső békénkből ered. Így nem is kell semmiféle békét teremteni, béke van bennem, mely magától, egyedül árad szét.

                   Pata Gábor géderlaki plébános

Hozzászólások

hozzászólás

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here