A téli időszak sok viszontagságnak teszi ki a kertünk növényeit, így a gyepet is. Számíthatunk sok csapadékra, száraz hidegre, nagy hőingadozásra, ill. a felszínt melegítő napsütésre is, miközben a fagyott talajból nem pótlódik a nedvesség veszteség. Mi mindent tehetnénk azért, hogy a legkisebbre csökkentsük a téli károkozást a kertünkben? A teendőink egy része a megelőzésből és a jó felkészülésből áll, hiszen a megfelelően karbantartott, jó kondícióban levő gyep könnyebben vészeli át a szélsőségeket. Ezt év közbeni megfelelő mértékű öntözéssel, tápanyagellátással érhetjük el. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a későn, ősszel adott nitrogén fokozza a fagyérzékenységet, ellenben a kálium elősegíti a fagytűrést. Ne hagyjunk a fűfelületen lombtakarót, mert ez alatt berothadnak a fűszálak, elhal a gyep. Gyakori probléma, hogy a téli hónapok alatt is szorgalmasan dolgoznak a vakondok, olykor kapitális méretű földrakások formájában okozva bosszúságot. A kupacok alatt idővel elhal a gyep. Ha rövid időn belül eltávolítjuk a felesleges földet, akkor csak a kb. öt cm-es lyuk marad, mint károkozás.  Tél közben odafigyelést igényel a részünkről, hogy lehetőleg ne járjunk a megfagyott pázsiton, mert a szálak törnek, sérülnek. Maradandó lábnyomokat hagyhatunk a gyepen, amikor még nem engedett fel a megfagyott altalaj és ezért lassabban nyeli el a hulló csapadékot, így a szokottnál jobban felázik a felszín. Előfordul, hogy a lehullott hótól nem látjuk az autóbejáró szélét és a gépkocsi kerék váj mély nyomokat a gyepbe. Ezt elkerülendő tehetünk jelölést az utak mellé, akár kis zászlókat szúrhatunk a hóba. Szintén kerülni kell a só szórást a kert menti utakon, járdákon, hiszen a gyökérzónába bemosódott tömény sóoldat a növények teljes pusztulását okozhatja az érintett területen. A csúszásmentesítésre használjunk inkább homokot, hamut, fűrészport, melyek a betont sem marják meg. Amennyiben feltétlenül oldani szeretnénk a jeget, úgy kutassunk fel a kereskedelemben kapható környezetbarát, szórásra alkalmas sókat, melyek nem nátrium-klorid (konyhasó) alapúak.

Hozzászólások

hozzászólás