Budapest, 2019. augusztus 16. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere (b2) átadja a Népmûvészet Mestere kitüntetést Bolvári Andrásné pingáló mûvésznek az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepségen, a Pesti Vigadó dísztermében 2019. augusztus 16-án. Mellette Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára (b). MTI/Szigetváry Zsolt

Államalapításunk ünnepe alkalmából a Pesti Vigadóban augusztus 16-án Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára hetvenöt díjazott részére adott át elismeréseket, közöttük a Népművészet Mestere kitüntetést, melyet Kalocsáról Bolvári Andrásné pingáló művész is átvehetett (Fotó forrása: MTI).

Bolváriné Ica néni Salacz Ilona néven született Szakmáron 1940-ben, apai nagyanyja híres pingálóasszony volt. A tízéves kislány – akinek mindene volt a rajzolás – már sámliról pingálta az iskola falát és tanította pajtásait is „tudományára”.

Pályája a Kalocsai Háziipari Szövetkezetnél indult, majd a Herendi Porcelángyárban a porcelánfestés alapjainak elsajátítása után onnan hazatérve részt vett a Kalocsai Porcelánfestő Üzem kialakításában. Az üzem abban az időben fénykorát élte, közel kétszáz ember dolgozott ott, Japánba, Amerikába, Európa több országába is szállítottak kalocsai porcelánt. Aztán következett az üzem életében egy hanyatló folyamat, mely először munkahely változtatásra, majd 1995-ben önálló családi kisvállakozás alapítására késztette, ahol a mai napig a tervezéstől a kivitelezésig minden munkafolyamatban részt vesz. Célja a kalocsai népművészeti hagyományok, a népművészeti formakincs megőrzése, ápolása és továbbadása. Műhelyéből csak autentikus, tényleg kézzel festett porcelán kerül ki, és nem a konzumtermék, a matricázott, sorozatgyártott porcelán.

Tradicionális kalocsai minták modern köntösbe öltöztetésén dolgozott és dolgozik együtt a mai napig Hrivnák Tünde divattervezővel, akinek a ruháira a mintákat ő rajzolta, és Kalocsa környéki asszonyok hímezték.

Tevékenységét korábban a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány Pécsiné Ács Sarolta-díjjal, a város önkormányzata pedig Kalocsa Város Népművészetéért Díjjal ismerte el.

A közel nyolcvan éves népművészt a most kapott Népművészet Mestere kitüntetés váratlanul érte, de nagy örömmel töltötte el, hiszen mint mondta, már nem is számított rá, hogy ezt egyszer átveheti.

– Elsők között festettem porcelánt és terveztem a mintákat. A nyolcvanas évek elején, amikor a kétszázadik, az Iparművészeti Lektorátus által zsűrizett mintám is elkészült, akkor felvetették, hogy megkapom ezt a díjat, de hiába adtam le a kért anyagot, sose jött rá válasz – mondta Bolváriné.

– Nagy öröm, hogy megkaptam ezt a díjat, és őszintén remélem, hogy az utánam jövő fiatalabbak is átélhetik ezt, mert mindannyian megérdemelnék. Hungarikummá vált a kalocsai viselet, tánc, hímzés és pingálás, a Magyar Szellemi Kulturális Örökség része Kalocsa népművészete. Köszönhető ez azoknak a népművész asszonyoknak, pingálóknak, íróknak, hímzőknek, akik fillérekért, elkötelezettségből életben tartották ezt a hagyományt – mondta.

A Pesti Vigadóban tartott ünnepségen elhangzott: a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismeréseként adják át a magas kitüntetéseket, melyek között Kalocsa város egyik hagyományőrzője,népművésze is ott lehetett. Gratulálunk!

Hozzászólások

hozzászólás